Bioscoopagenda: verschil tussen versies

Uit MovieMeterWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
(enkele wijzigingen -> NVF update + links verbeterd)
(links bijgewerkt)
Regel 2: Regel 2:
  
 
De agenda wordt inmiddels vrijwel geheel geautomatiseerd bijgehouden via een koppeling met het digitaal Filmdepot van de NVF, de Nederlandse Vereniging van Filmdistributeurs.
 
De agenda wordt inmiddels vrijwel geheel geautomatiseerd bijgehouden via een koppeling met het digitaal Filmdepot van de NVF, de Nederlandse Vereniging van Filmdistributeurs.
Mocht je iets missen of zie je een fout staan, kun je [[kappeuter]] een [[privébericht]] sturen.
+
Mocht je iets missen of zie je een fout staan, kun je [[Jotil]] een [[privébericht]] sturen.
  
 
== Een volledig overzicht van de bioscoopdata ==
 
== Een volledig overzicht van de bioscoopdata ==
Regel 28: Regel 28:
 
Maar ook als jij op enige wijze over filmladders beschikt van voor 1980, dan willen zij graag met je in contact komen.
 
Maar ook als jij op enige wijze over filmladders beschikt van voor 1980, dan willen zij graag met je in contact komen.
  
== Link ==
+
== Links ==
* [http://www.moviemeter.nl/cinema/ De bioscoopagenda op MovieMeter]
+
* [https://www.moviemeter.nl/cinema/ De bioscoopagenda op MovieMeter]
* [http://www.moviemeter.nl/cinema/full/ Het volledige overzicht van de bioscoopdata]
+
* [https://www.moviemeter.nl/bioscoop/binnenkort Binnenkort in de bioscoop]
 
+
* [https://www.moviemeter.nl/bioscoop/top-20 Bioscoop top 20]
{{Stub}}
+
  
 
[[categorie:Functionaliteit]]
 
[[categorie:Functionaliteit]]

Versie van 27 sep 2021 om 10:13

In de bioscoopagenda staat een overzicht van de films die onlangs zijn uitgekomen in de bioscoop of daar binnenkort te zien zullen zijn. Onderaan de pagina is een volledig overzicht te vinden.

De agenda wordt inmiddels vrijwel geheel geautomatiseerd bijgehouden via een koppeling met het digitaal Filmdepot van de NVF, de Nederlandse Vereniging van Filmdistributeurs. Mocht je iets missen of zie je een fout staan, kun je Jotil een privébericht sturen.

Een volledig overzicht van de bioscoopdata

Begin augustus 2005 kregen FisherKing en Dustyfan het verzoek om de release-data van films die in Nederland in de bioscopen zijn gaan draaien, zo volledig mogelijk in te voeren op MovieMeter. Dat wil zeggen, in eerste instantie zouden zij teruggaan tot 1995. Hiermee begonnen zij aan de hand van de release-data zoals die bij IMDb bekend waren.

Algauw bleek, dat van de periode tot halverweg 1998 weinig informatie hierover bekend was en dat ook de informatie op IMDb verre van volledig was. Daarop besloten zij op andere terreinen te gaan zoeken en zodoende namen zij contact op met de Nederlandse Vereniging van Filmdistributeurs en met de Nederlandse Federatie voor de Cinematografie. Van deze instellingen leerden ze, dat pas sinds de helft van 1996 was begonnen met het digitaal vastleggen van bioscoopgegevens, en dat dit op erg ouderwetse apparatuur gebeurde, waarmee nauwelijks iets was terug te zoeken.

Jaarboek Film en Filmjaarboek

Deze kennis was echter geen reden, om het erbij te laten zitten en de volgende morgen bezochten zij een winkel met tweedehands boeken. Deze winkel had vier edities van 'Jaarboek Film' in de schappen staan, die zij allevier kochten. 'Jaarboek Film 1981' was de eerste editie van de Jaarboek-reeks die is uitgegeven en het beschrijft alle films die in 1980 in de Nederlandse bioscopen in roulatie zijn gegaan. Verder zaten in die eerste aanzet de edities 1983, 1984 en 1985. Naar aanleiding van dit eerste begin, zijn zij begonnen om de hele reeks jaarboeken te verzamelen en daaruit de release-data in te voeren op MovieMeter.

Het systeem van de jaarboeken behoeft enige uitleg. Van 1981 tot en met 1990 is er elk jaar een 'Jaarboek Film' uitgebracht, waarbij elke editie steeds de in roulatie gebrachte films van het jaar ervoor beschreef. Vervolgens stopte de reeks als gevolg van allerlei perikelen, waarbij het hiet te ver voert om er nader op in te gaan. In 1996 werd dit gat opgevuld met het 'Filmjaarboek 1990 - 1995', dat alle in roulatie gebrachte films van 1990 tot en met 1995 beschreef. Vanaf dat moment en beginnende met 1996 werd (en wordt nu nog steeds) elk jaar een editie van 'Filmjaarboek' uitgebracht, waarbij dus het jaartal van de titel ook slaat op het beschreven filmjaar.

Zijn ze nu klaar hiermee? Nee, helaas nog niet. Want een aantal edities ontbreken nog, namelijk:

  • Filmjaarboek 1997
  • Filmjaarboek 1998
  • Filmjaarboek 1999

Als jij FisherKing en Dustyfan kunt helpen aan één of meerdere van deze ontbrekende exemplaren, dan horen zij dat erg graag. Maar ook als jij op enige wijze over filmladders beschikt van voor 1980, dan willen zij graag met je in contact komen.

Links