Toplijsten

Uit MovieMeterWiki
(Doorverwezen vanaf Top lijst)
Ga naar: navigatie, zoeken
De toplijsten

De toplijsten van films zijn een van de meest geraadpleegde functionaliteiten op MovieMeter. Deze lijsten zijn samengesteld op basis van de gemiddelde waardering die door gebruikers is gegeven aan een film. Mini-series komen hier niet voor in aanmerking. De alternatieve top 100 vormt daarop een uitzondering en wordt samengesteld uit de persoonlijke top 10-lijsten. De lijsten zijn te vinden onder 'Toplijsten' in het linkermenu.

Discussies over de notering in een van de toplijsten dienen niet plaats te vinden bij de film. Zulke discussies hebben niets met de film zelf te maken. Mocht je toch je mening willen ventileren dan dien je dat in het centraal topic in forum te doen. Hiermee voorkom je ergenis bij jezelf, moderators en andere gebruikers.

Het kan voorkomen dat er op de filmpagina andere cijfers staan dan in de toplijst. Vooral als een film op televisie is geweest of in première is gegaan zie je dit verschijnsel. Dit heeft niets te maken met stemmen die wel of niet meetellen of een gewogen gemiddelde. De lijsten worden elke nacht opnieuw doorberekend en elke verandering zal ook pas dan plaatsvinden.

Een vaak terugkerende discussie gaat over het opmaken van de toplijsten en met name de top 250. Iedereen ziet zijn of haar favoriet graag terug in die lijst. Regelmatig is de rechtvaardigheid het onderwerp van discussie en hoe de lijsten eerlijker gemaakt kunnen worden. Films die net in de bioscoop uitkomen trekken als eerste een publiek die met hoge waarschijnlijkheid de film beter gaan vinden dan de gemiddelde bezoeker. Redenen kunnen een favoriete acteur of regisseur zijn, maar ook liefhebbers van een eerste deel die niet kunnen wachten om deel twee te gaan bekijken. Hierdoor krijgt een film in het begin een erg hoog gemiddelde en stoot door tot een top notering in de lijsten. Als vervolgens de rest van de filmkijkers gaat kijken draait het gemiddelde altijd wat bij naar onderen en zakt of verdwijnt hij weer van de lijsten. Hierdoor lijkt de lijst meer op de waan van de dag in plaats van een lijst met 'werkelijke' gemiddeldes.

Om dit te voorkomen gebruikt IMDb een gewogen gemiddelde. De formule komt er op neer dat hoe meer mensen de film hebben gezien, des te eerlijker wordt het gemiddelde. Hierbij worden er alleen stemmen meegeteld van de personen die het meest hebben gestemd. Een nadeel van dit systeem is dat vooral oudere films die minder bekeken worden, maar eigenlijk kwalitatief niet onderdoen, niet snel op een hoge notering kunnen rekenen. Dit geldt ook voor niet-Amerikaanse films. De grootste groep gebruikers op IMDb zijn immers nog altijd Amerikanen.

Daarnaast zijn er nog vele voorstellen geweest om de lijsten eerlijker en representatiever te maken. Voorbeelden zijn het afromen van een percentage stemmen aan de boven en onderzijde en het alleen mee laten tellen van de stemmen van de regelmatige gebruikers. Momenteel geldt op MovieMeter een bepaald aantal stemmen moet hebben met een gemiddelde van boven de drie sterren (natuurlijk niet de flop 100). Daarnaast moet een film al minimaal twee jaar uit de Nederlandse bioscoop zijn, wil ze in aanmerking komen voor de tip 150 of top 250. De films die door deze regel zijn uitgesloten zijn te vinden in de top recent. Van de meeste films is de bioscoopdatum bekend en van de overige films wordt het jaartal aangehouden. Op 1 januari 2006 zouden de films uit 2003 zonder bioscoopdatum in de lijst kunnen verschijnen.

Toplijsten over gebruikers

Daarnaast zijn er nog toplijsten te vinden die over de gebruikers gaan. Die lijsten vindt je terug onder 'gebruikers' in het linkermenu. Je ziet hier wie de meeste stemmen heeft uitgebracht, de meeste berichten heeft geplaatst en wie de meeste films heeft toegevoegd.

Zie ook:

Top per jaar, decennium, genre en land