Stemmen

Uit MovieMeterWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Stemmen.jpg
Stemmen is het uitdrukken van een waarde-oordeel over een film in een aantal sterren, variërend van 0,5 tot 5. Gebruikers kunnen hun stem aan een film toekennen via het dropdown-menu op elke filmpagina. Als je eenmaal gestemd heb, kun je in ditzelfde dropdownmenu ook direct je eigen stem aflezen. Stemmen is een van de oudste functionaliteiten van de site, samen met de mogelijkheid om berichten te plaatsen. Het rekenkundig gemiddelde van de stemmen per film wordt gebruikt op veel andere plaatsen op de site, zoals op regisseurspagina's en in toplijsten.

Stemstatistieken

De twee meest opvallende stemkarakteristieken - het rekenkundig gemiddelde en het aantal stemmen - verschijnt bij elke film direct onder de poster op elke filmpagina. Op het tabblad 'Statistieken' staat daarnaast ook nog de standaarddeviatie vermeld, een maat voor de spreiding van de stemmen. Per gebruiker zijn het aantal stemmen, het gemiddelde en de standaarddeviatie te zien op elke gebruikerspagina.

Op filmpagina's van films die over een voldoende lange periode voldoende stemmen heeft gehad, verschijnt onder 'Statistieken' ook nog een grafiek van de stemhistorie, het verloop van het gemiddelde over de tijd. Hierbij moet wel bedacht worden dat het verloop van de stemhistorie vooral bepaald wordt door nieuw uitgebebrachte stemmen op de film, en niet zozeer door verandering van gedachten van de mensen die al eerder op de film hadden gestemd. Dat films over het algemeen eerder gezien worden door mensen die enthousiast zijn over aspecten ervan (over het onderwerp, over de cast, over de regisseur), en pas later door mensen die er sceptischer tegenover staan, is dan ook een aannemelijke verklaring voor het verschijnsel dat veel stemhistorie-grafieken een dalende lijn vertonen. Dit speelt met name bij recente films, die tijdens hun bioscooprelease op MovieMeter stonden, maar ook bij veel klassiekers. Bij films uit de jaren '80 en '90 is dit effect minder gangbaar.

Stemoverzichten

Voor een gedetailleerd overzicht van de eigenlijke stemmen in plaats van statistische informatie daarover, kun je terecht op het tabblad 'Stemmen' van elke filmpagina. Als een film minder dan honderd stemmen heeft, staat hier het volledige overzicht van alle stemmen die op de film uitgebracht zijn, gesorteerd van laag naar hoog oordeel. Bij meer dan honderd stemmen verschijnen alleen links naar elk sterrenaantal, en zie je pas na klikken op een link de lijst van gebruikers die dat sterrenaantal hadden toegekend. In alle gevallen is er naast het volledige overzicht ook een kleiner overzicht van de tien meest recente stemmen op de film, en een zoekbox om de stem van een specifieke gebruiker te vinden. Bovenaan het tabblad 'Stemmen' verschijnt verder een histogram van alle uitgebrachte stemmen, dat eens per 24 uur ververst wordt, en staan links om een CSV-export van de lijst te maken of een stemtabel te genereren.

Naast stemoverzichten per films zijn er ook stemoverzichten per gebruiker. De 25 laatst geplaatste stemmen staan direct op elke gebruikerspagina, het volledige overzicht met histogram op het tabblad 'Stemmen'. Zowel bij stemoverzichten van films als bij stemoverzichten van gebruikers verschijnt ook onder elke film de datum waarop de stem uitgebracht is, en indien dat vandaag of gisteren is tevens de tijd. Het kan echter voorkomen dat bij de datum 'onbekend' staat; dit komt doordat pas sinds mei 2002 de datum van stemmen wordt opgeslagen. Alle stemmen waarvan de datum onbekend is zijn dus van voor die tijd.

Toplijsten

De gemiddelde sterrenaantallen per film worden gebruikt voor de toplijsten, met uitzondering van de alternatieve top 100, die op basis van de persoonlijke top 10's wordt samengesteld. Als een film in de top 250, de tip 250 of de flop 100 staat, wordt dat direct op de filmpagina zelf vermeld, onder het gemiddelde. De eventuele positie in andere toplijsten is onder het tabblad 'Statistieken' te vinden. Om de belasting op de server te beperken, worden de toplijsten alleen 's nachts bijgewerkt. Hierdoor kan het voorkomen dat het vermelde gemiddelde in de toplijst - en daarmee samenhangend de positie op die lijst - afwijkt van het actuele gemiddelde bij de film.