Speelduur

Uit MovieMeterWiki
Ga naar: navigatie, zoeken

De speelduur van een film is het aantal minuten dat de film duurt, aftiteling en logo's inbegrepen. Dit dient gemeten te worden bij de oorspronkelijke versie van de film, in de meeste gevallen dus de bioscoopversie. Dat is relevant, omdat bioscopen films draaien met 24 frames per seconde, terwijl video's in het PAL-systeem (dus alle Europese video's) 25 frames per seconde afspelen: alle films worden zo dus 4% korter. Amerikaanse NTSC-video's hebben wel de oorspronkelijke speelduur.

Als er meerdere significant andere versies van een film bestaan, kunnen de alternatieve tijdsduren ook vermeld worden. Dit kunnen director's cuts zijn, maar ook ingekorte bioscoopversies van miniseries of gerestaureerde versies. De eerste speelduur is in principe de oorspronkelijke speelduur, daarna volgen de latere afwijkende speelduren, met tussen haakjes een omschrijving van de versie (bij het toevoegen hoeven deze haakjes niet zelf ingevoerd te worden; die worden door de site bij het weergeven toegevoegd). Als deze 'andere versie' van de film een afwijkende (onder)titel heeft (bijvoorbeeld "Redux"), kan deze hier geplaatst worden; in alle andere gevallen volstaat een algemene beschrijving als "director's cut".

In alle gevallen is het noodzakelijk dat er een omschrijving bij alternatieve speelduren staat, omdat dit gegeven anders zonder waarde is. Bij de eerste speelduur is dit niet verplicht (dit wordt standaard aangenomen de oorspronkelijke, normale speelduur te zijn), maar in sommige gevallen kan het toch wenselijk zijn hier iets in te vullen om de samenhang tussen de verschillende speelduren te benadrukken. Indien er slechts één speelduur is, is een omschrijving in principe niet nodig.

De speelduur kan in principe gewoon van IMDb overgenomen worden. Bij miniseries moet je erop letten dat je de totale lengte van de miniserie invoert (en dus niet de lengte per aflevering). Dit zou op IMDb ook zo moeten zijn (volgens hun richtlijnen), maar blijkt in de praktijk vaak niet het geval. Ga niet de lengte per aflevering vermenigvuldigen met het aantal afleveringen, want dat levert erg grote afwijkingen op in de totale speelduur, maar ga op zoek naar een andere bron die wel de totale speelduur vermeldt (bijvoorbeeld een dvd-site).

Verder komt het ook nog voor dat IMDb verschillende speelduren per land vermeldt, die dan vrij dicht bij elkaar liggen. Dit is een overblijfsel van een oud systeem voor indexering van speelduren dat IMDb al enkele jaren geleden heeft afgeschaft; wie op MovieMeter een film wil toevoegen kan deze het beste negeren (of als er eventueel erg uiteenlopende tijden staan: via andere bronnen proberen uit te zoeken welke verschillende versies er dan zijn). Op MovieMeter vermelden we alleen alternatieve speelduren van significant andere versies met een omschrijving; zonder deze duidelijkheid houden we het liever bij enkel de 'normale' speelduur. De frase 'significant anders' impliceert verder nog dat versies met kleine afwijkingen in speelduur (bijvoorbeeld door lichte censuur, inkorting voor tv-uitzending, andere distributies met meer of minder logo's, of kortere video-versies door de PAL-versnelling) niet vermeld worden.