Plotomschrijving

Uit MovieMeterWiki
Ga naar: navigatie, zoeken

De plotomschrijving van een film is een beknopte indicatie van de plot van een film op een filmpagina. Hierbij gaat het vooral om de aanzet tot de gebeurtenissen in de film, en niet om een volledige beschrijving van de volledige plot; spoilers moeten vermeden worden. Beschrijf bij voorkeur geen gebeurtenissen die na meer dan dertig minuten speelduur plaatsvinden, maar zorg er tegelijkertijd voor dat de plotomschrijving wel representatief is voor de hoofdzaken die zich in de film gaan ontwikkelen (met andere woorden: verval niet in bijzaken uit de eerste paar minuten). Duidt personages altijd aan met de namen die ze in de film hebben (of met generieke termen als 'de dokter', 'zijn zoon', etcetera), en niet met de namen van de acteurs. Wel kan desgewenst de naam van de acteur tussen haakjes achter een personagenaam geplaatst worden.

Probeer indien mogelijk beschrijvende formuleringen ("De film gaat over...") te vermijden, maar beschrijf in plaats daarvan de gebeurtenissen zelf. Bij artistieke films waarin de scenes niet door een conventioneel plot met elkaar verbonden zijn (zoals Koyaanisqatsi), kun je echter niet anders dan terugvallen op algemene beschrijvende termen. Informatie over de literaire bron ("Verfilming van het gelijknamige boek van E.M. Forster") mag eventueel bij bekende schrijvers en boeken (maar is niet noodzakelijk); trivia en subjectieve formuleringen zijn in geen enkel geval toegestaan.

Plotomschrijvingen moeten bij voorkeur een 'gemiddelde' lengte hebben (ongeveer tussen de vijf en de acht regels in het invoerveld); dit komt niet heel precies, maar absurd korte of lange plotomschrijvingen worden geweigerd. Daarnaast moet de omschrijving altijd in het Nederlands, ongeacht de taal waarin de film gesproken is. Veel meer dan bij berichten is het hier belangrijk een juiste spelling, grammatica en interpunctie te hanteren; gebrek aan aandacht hiervoor bij toevoegers is een terugkerende ergernis onder crewleden.

Het schrijven van een plot is het makkelijkst als je de film die je wilt toevoegen zelf gezien hebt; als dat niet het geval is, ben je aangewezen op andere bronnen. IMDb biedt vaak een plotomschrijving, maar die moet je dan wel goed uit het Engels vertalen. Ga geen teksten vertalen die je niet goed begrijpt of waarvan je de kern niet inziet (een deel van de plotomschrijvingen op IMDb is gewoonweg slecht geschreven); daar kun je nooit een goede vertaling van maken. Ga dan liever op zoek naar andere bronnen (zie de lijst met links voor enkele tips), maar onthoud dat veel filmrecensies zich beperken tot beschrijvende en subjectieve plotomschrijvingen, en dat sommige databases grote spoilers bevatten. Het beste resultaat wordt vaak behaald door meerdere plotomschrijvingen uit meerdere bronnen naast elkaar te leggen, daaruit proberen te concluderen wat de kern van de film is en dat dan vervolgens in eigen woorden weer te geven.

Let op: de Nederlandse plotomschrijvingen van themoviedb.org nemen we niet over.

Link

Hulp bij spelling en grammatica: Woordenlijst Nederlandse Taal