Overleg:Gedragsregels

Uit MovieMeterWiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Ik heb van de gedragsregels nu een puntsgewijze opsomming gemaakt, en daarbij nog een paar dingen samengevoegd (niet discrimineren en geen religieuze/politieke discussies zijn vrij sterk verwant aan het 'beschaafd met elkaar omgaan'; racisme is een specifieke vorm van discriminatie en hoeft dus niet apart vermeld te worden). Verder heb ik nog een linkje ingevoegd naar spoiler, waar verder uitgelegd wordt wat spoilertags zijn (is tenslotte niet zo'n algemeen begrip).

Volgens mij zijn de gedragsregels zo wel compleet; eventueel kan nog een opmerking gemaakt worden over smileys (geen overmatig smileygebruik o.i.d.), maar aan de andere kant eist regel 1 al dat berichten 'serieus' moeten zijn, dus dat vangt onzinberichten net zo goed af (en 'overmatig' is ook altijd een wat lastig begrip). - Queto Yurlunyur 24 apr 2006 17:11 (CEST)

Prima samenvoeging/inkorting, Q. Cornelis 24 apr 2006 17:49 (CEST)
(de opmerkingen hierna hadden betrekking op het oorspronkelijke artikel met alleen gedragsregels voor de chat, en zijn voor het grootste deel niet meer van toepassing)


Ik ben eerlijkgezegd niet helemaal gelukkig met dit artikel; vind het met name wel erg onvriendelijk geformuleerd. Natuurlijk moet je regels altijd iets scherper formuleren dan je ze van plan bent om toe te passen, maar waarom is het verboden aan gasten om een kijkje te nemen op de chat? En hoe goed moet de founder je eigenlijk kennen voor je permissie hebt om te idlen? Het suggereert zo wel erg politiestaat-achtige taferelen.

Verder lijkt het tweede punt me nogal samenvallen met het eerste punt, en is een andere tekstkleur dan de zwarte niet ten strengste verboden, maar wordt het vooral niet op prijs gesteld (klinkt wat beter, en bij de quiz op de chat is het niet alleen toegestaan maar zelfs wenselijk). Ook kan dit prima gecombineerd worden met hoofdletters (die net zo goed niet op prijs gesteld worden). Daarbij is strikt genomen de term zwarte tekst fout, en moet eigenlijk gesproken worden van de standaard-tekstkleur (dat is een andere knop/instelling): tekst in de standaard-tekstkleur wordt bij andere mensen weergegeven in de kleur die zij als standaard hebben ingesteld (en bij de meerderheid van mensen is dat zwart, vandaar waarschijnlijk de verwarring). Als je specifiek de tekstkleur zwart kiest, forceer je dat je tekst bij iedereen in de kleur zwart verschijnt, dus ook bij mensen die een zwarte achtergrondkleur geselecteerd hebben; met andere woorden, de tekst wordt dan onzichtbaar.

Qua organisatie van de wiki denk ik verder nog dat de uitleg van de termen founder en operator niet bij dit artikel hoort, maar ergens bij MovieMeter-chatkanaal moet worden ondergebracht. Daar moet dan ook wat meer in zinsverband naar dit artikel verwezen worden. Eventueel kan ook dit hele artikel daar als subparagraaf ingevoegd worden. Een alternatieve optie is om dit een gecombineerd artikel te maken van gedragsregels op de site en gedragsregels op de chat (regels voor de site staan tot nu toe nog niet op de wiki). Als jullie je in geen van beide opties kunnen vinden (niet invoegen in chat, en niet combineren met site-gedragsregels), dan moet dit artikel sowieso een andere naam krijgen. Gedragsregels op het MovieMeter-chatkanaal denk ik dan, naast gedragsregels op MovieMeter, maar ik denk niet dat dat allemaal kleine artikeltjes verdient. Ik zie eigenlijk meer heil in ofwel een gecombineerd artikel over gedragsregels, ofwel integratie in chat en bericht. - Queto Yurlunyur 29 okt 2005 17:53 (CEST)