MovieMeterWiki:Help

Uit MovieMeterWiki
Ga naar: navigatie, zoeken

MovieMeterWiki (kortweg MMW) is een wiki met artikelen over MovieMeter (een wiki is een site die draait op MediaWiki; niet te verwarren met Wikipedia, een specifieke bekende wiki). MovieMeterWiki is een plaats voor alle informatie die met MovieMeter te maken heeft, zowel basale informatie voor nieuwelingen over het gebruik van de site als achtergrondinformatie over gebeurtenissen, discusies, fenomenen of eigenschappen van de site. Ook over het toevoegen van films bevat MovieMeterWiki inmiddels een ruime verzameling aan artikelen, met richtlijnen en handreikingen voor het invullen van de diverse velden.

Bladeren door MovieMeterWiki kan door vanaf de hoofdpagina een keuze te maken uit de drie hoofdcategorieën functionaliteiten, toevoegen en achtergronden. Tevens vind je op de hoofdpagina al directe links naar de belangrijkste artikelen per categorie. Daarnaast kan je zoeken naar informatie (bijvoorbeeld over een bepaalde functionaliteit) via de zoekbox in het linkermenu van deze site. Door de aanwezigheid van tientallen doorverwijspagina's (voor bijvoorbeeld alternatieve spellingen en afkortingen) leidt de 'Artikel'-knop in de meeste gevallen direct naar het goede artikel.

Dit natuurlijk wel met de beperking, dat je alleen een artikel kunt vinden over een onderwerp, waar eerst door iemand anders een artikel over geschreven is, en hoewel de informatie uit de vroegere FAQ inmiddels allemaal in MovieMeterWiki verwerkt is, moet er nog altijd veel werk verzet worden. Vaak zal je bijvoorbeeld nog een melding aantreffen op pagina's dat een artikel nog uitgebreid of herschreven moet worden, en soms zelfs volledige rode links (wat betekent dat er nog helemaal geen artikel over dat onderwerp is). Het mooie van een wiki is nu echter dat iedereen pagina's kan schrijven en bewerken, wat MovieMeterWiki een levende site maakt, die altijd aangevuld wordt met nieuwe gegevens. En als je iets mist, kun je het altijd zelf toevoegen.

Kleine wijzigingen in pagina's (zoals het verbeteren van spelfouten of formuleringen) kun je eenvoudigweg doen door op de 'bewerk'-knop bovenaan een pagina te drukken. Dan krijg je een invulveld met daarin de volledige tekst van het artikel, waarin je je wijzigingen kunt aanbrengen. In het veld 'samenvatting' kun je eventueel nog een opmerking plaatsen over de aard van je wijziging (bijvoorbeeld 'spelfout verbeterd'), welke zal verschijnen in het overzicht met recente wijzigingen. Daarna druk je op 'pagina opslaan', waarna je wijzigingen direct verwerkt zijn in het artikel. Er is dus geen wachtrij met een vereiste goedkeuring; iedereen kan per direct alles wijzigen. Let wel: bij misbruik worden je wijzigingen net zo makkelijk ongedaan gemaakt, en bij herhaaldelijk misbruik zal je IP-adres geblokkeerd worden.

Voor ingrijpendere wijzigingen kun je gebruik maken van de overlegfunctie van MovieMeterWiki: klik daarvoor op de 'overleg'-knop bovenaan elk artikel, die je naar een discussiepagina brengt. Als hier al andere berichten staan, moet je nog eens op 'bewerk' klikken om een nieuw bericht toe te voegen aan de pagina. Zie MovieMeterWiki:Overlegpagina's voor meer informatie over het gebruik van dit soort pagina's, en de daarbij te hanteren syntax. Tevens is er de centrale discussiepagina voor overleg dat niet specifiek betrekking heeft op één artikel.

Ten slotte kun je ook nog volledig nieuwe artikelen aanmaken; dat kan zowel vanaf een rode link vanuit een bestaand artikel, als door de naam van een aan te maken artikel handmatig in de adresbalk van je browser in te typen. Let er wel op dat een nieuw artikel wel over MovieMeter moet gaan; dat is immers de doelstelling van MovieMeterWiki. Het is dus niet de bedoeling om hier een artikel te schrijven over een film, een regisseur of een filmfestival; dat soort informatie kan in een gewone encyclopedie (zoals Wikipedia). Bovendien moeten alle artikelen objectief geschreven zijn. Bedenk wel dat in het kader van de wiki-achtergrond alle artikelen ook direct van iedereen zijn, en dus anderen door jou geschreven artikelen net zo makkelijk kunnen en zullen bewerken als dat volgens hen tot een betere MovieMeterWiki leidt.

Voor ingrijpende wijzigingen en structurele beslissingen, is overleg dus van het grootste belang. Als je van plan bent te participeren op MovieMeterWiki, kan het handig zijn om je aan te melden (via de knop rechtsbovenaan elke pagina). Dit is niet verplicht, maar op deze manier ben je makkelijk te herkennen voor je medegebruikers, zowel in discussies als bij wijzigingen. Aanmelden op MovieMeterWiki staat in principe los van inschrijven op MovieMeter, al zullen de meeste gebruikers hier in praktijk wel een MovieMeter-account onder dezelfde naam hebben. Via de knop 'Recente wijzigingen' in het linkermenu kun je bijhouden welke andere wijzigingen er op MovieMeterWiki plaatsvinden, en welk overleg er gevoerd wordt. Ingelogde gebruikers kunnen daarnaast een volglijst aanleggen door bij het bewerken van een pagina 'volg deze pagina' aan te vinken. Op deze manier zie je alleen de wijzigingen op specifieke pagina's waarin je geïnteresseerd bent, in plaats van alle wijzigingen MovieMeterWiki-breed.

Zie ook