Moderator

Uit MovieMeterWiki
(Doorverwezen vanaf Modereren)
Ga naar: navigatie, zoeken

Een moderator (of kortweg mod) is een type crewlid dat toezicht houdt op de discussies op de site en deze in goede banen leidt wanneer berichten off-topic raken, regels worden overtreden of misbruik van de site wordt gemaakt. Op dit moment zijn de moderators op MovieMeter starbright boy, Madecineman, Film Pegasus, Mescaline, Flavio en Fisico. Om de functie goed uit te kunnen voeren, beschikt een moderator over enkele mogelijkheden die een gebruiker niet heeft, namelijk het aanpassen en verwijderen van berichten en stemmen van anderen, en het opleggen van bans.

Een moderator zal overgaan tot het aanpassen of verwijderen van berichten als hij meent dat het bericht de regels van de site overtreedt. Dit is bijvoorbeeld als:

  • een bericht spoilers bevat zonder dat deze tussen spoilertags staan.
  • een bericht tegen de algemene fatsoensnormen ingaat (gescheld, persoonlijke aanvallen op andere gebruikers).
  • een bericht op een filmpagina of in een forumtopic staat waar het geen betrekking op heeft (off-topic is); in dit geval zal een bericht meestal verplaatst worden, maar politieke discussies zijn nergens op de site toegestaan.
  • een bericht geschreven is in onbegrijpelijke kleuter- of sms-taal
  • een bericht het antwoord van een nog lopende prijsvraag bediscussieert.

Zie de gedragsregels voor een uitgebreider overzicht van de regels waaraan gebruikers zich dienen te houden.

Naast het bewerken en verwijderen van berichten kunnen moderators zoals gezegd ook stemmen verwijderen. Hiertoe zullen zij overgaan als:

  • een gebruiker stemt op een film die hij logischerwijs nog niet gezien kan hebben (omdat de film bijvoorbeeld nog niet uit is)
  • een gebruiker fraude pleegt (moedwillig gemiddeldes en toplijsten beïnvloedt)

Een moderatoringreep gaat altijd gepaard met een toelichting en eventueel een waarschuwing. Als je het niet eens bent met een beslissing, kun je daarop reageren via een privébericht naar de moderator in kwestie. Als je van mening bent dat de moderators in andermans bericht moeten ingrijpen, kun je hen daar via de meld misbruik-functie op attenderen. Voor stemmen bestaat een dergelijke functie niet; als je fraude vermoedt kun je dat via een privébericht melden. Het bespreken van individuele gevallen op het forum wordt op MovieMeter niet op prijs gesteld.

Als een gebruiker de waarschuwingen van de moderators negeert en de regels blijft overtreden, kan hem een ban opgelegd worden. In dat geval kan hij niet meer inloggen, en dus ook geen berichten of stemmen meer plaatsen, waarmee het misbruik dus ook ophoudt. Omdat als bijgevolg hiervan gebande gebruikers ook geen privéberichten meer kunnen sturen, zullen zij per e-mail contact op moeten nemen met de moderator die de ban oplegde als zij hier nog op willen reageren.