MIRC-uitleg

Uit MovieMeterWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Om technische redenen begint de titel met een hoofdletter. De correcte spelling is mIRC-uitleg.

De mIRC-uitleg is er voor de mensen die graag op het MovieMeter-chatkanaal zouden willen komen, maar niet goed weten hoe het werkt. Helaas is mIRC niet geschikt voor Apple Macintosh computers.

mIRC-venster
Een voorbeeld van een ingevuld venster
  • Download mIRC op www.mirc.com en let er daarbij op, dat je voor 'mIRC x.xx in Holland' kiest.
  • In het installatie scherm, klik je achtereenvolgens op 'Next', 'Yes' en 'install'. Je zult nu aan een balkje zien dat mIRC zichzelf installeert. Vink hierna 'Launch mIRC' aan en klik op 'Finish'.
  • mIRC start zichzelf nu op, en je krijgt een schermpje te zien met een foto van de maker van mIRC. Dit kun je wegklikken door op 'continue' te klikken, en het volgende scherm ziet er uit zoals op de eerste afbeelding.
  • Selecteer in het linker menu 'Servers'. Zoek nu in het lijstje waarin 'RandomUS DALnet server' staat, naar 'Quicknet:Random Server'.
  • Selecteer 'Connect'. Vervolgens vul je bij 'Full Name' je eigen naam of je nickname in.
  • Bij e-mail vul je je eigen e-mail adres in. In het verleden was het mogelijk om een 'nep' emailadres in te vullen, maar sinds 1 juni 2005 is deze mogelijkheid beperkt. Als je (later) je nickname wil registreren kan dat niet meer met een niet bestaand e-mailadres.
  • Bij nickname vul je de nickname in die je wilt gebruiken tijdens het chatten, en bij Alternative een variatie daar op (voor het geval de nick die je wilt gebruiken al in gebruik is op het chat-netwerk).
  • Het vakje voor 'Invisible mode' kun je aanvinken als je niet wilt dat anderen kunnen zien of je op nog andere kanalen meechat.
  • Klik vervolgens op 'Connect to IRC server'.
  • Je zit nu op de irc server. Wat je als eerst krijgt te zien is een 'mIRC Channel Folder'. Vink hier het vakje onderaan dat voor 'pop up favorites on connect' staat uit, en klik het schermpje weg met het kruisje rechtsbovenaan.
  • Je ziet nu een scherm 'Quicknet'. Onderaan zie je een balk, typ daar
   /join #moviemeter
   Een nieuw scherm opent zich, alwaar je naar hartelust kan meechatten. Je typt dingen in de balk onderin, en vervolgens komen ze in het scherm daarboven te staan.

Tips

In mIRC kun je bovenin je scherm via 'Tools' -> 'Options' de instellingen van je mIRC programma naar eigen smaak aanpassen.

Enige tips

 • Tijdvermelding tijdens het chatten kun je instellen door in het linker menu eerst 'IRC' en vervolgens 'Messages' te selecteren. Vervolgens kun je bovenaan in het midden 'Timestamp events' aanvinken. Tijdens het chatten komt er dan naast elk bericht de tijd te staan waarop het geplaatst is.
 • Verbinding maken met #moviemeter kan ook automatisch, zodat je niet elke keer opnieuw in het statusscherm /join #moviemeter hoeft te typen. Dat gaat als volgt: Selecteer achtereenvolgend: 'view > options > connect > options > perform'. Het vakje voor 'Enable perform on connect' vink je aan. In het veld onder 'Perform commands' type je:
  /join #moviemeter
  De eerstvolgende keer dat je mIRC opstart, log je dan automatisch in op het MovieMeter chatkanaal.
 • Tijdens het chatten kun je je nickname veranderen. Het commando hiervoor is:
  /nick nieuwenickname
  Hiermee kun je bijvoorbeeld ook aangeven dat je even weg bent.
 • Een zin die begint met /me verandert in een zogenaamde 'actie-tekst'. Een zin als:
  /me is zo terug... is dan in de chat te lezen als:
  * nickname is zo terug...

Nickname-registratie

Op de server van irc.quicknet.nl zijn vele chatkanalen, het aantal schommelt tussen de 150 en 200. Dat betekent dus, dat er vele honderden chatters zijn. Om verwarring te voorkomen, kan daarom een nickname maar door één persoon gebruikt worden. Een persoon die een nickname kiest dat al in gebruik is zal daardoor, na 1 minuut ingelogd zijn, merken dat zijn of haar nickname wordt veranderd in bijvoorbeeld 'IRCworld274'. Als je eenmaal een nickname gekozen hebt (wat nog niet door een ander wordt gebruikt) en je wil graag deze naam blijven gebruiken, zonder dat iemand anders die 'kaapt', kun je je nickname registreren bij irc.quicknet. Aan jouw nickname wordt dan een wachtwoord gekoppeld, zodat alleen jij die nickname kunt gebruiken. Let wel, die registratie is niet eeuwig. Als je langer dan 30 dagen niet inlogt op irc.quicknet vervalt je registratie weer en kan iemand anders jouw nickname voor zichzelf registreren. Dus als je je registratie, het unieke recht om jouw nickname te gebruiken, wilt behouden, moet je minimaal eens in de 30 dagen inloggen.

Registratie gaat zo...

 • Ga naar je 'Statusscherm', in mIRC is dat je eerste pagina.
  Statusscherm
 • Zorg ervoor dat je bent ingelogd met de nickname die je wilt registreren.
 • Onderin je tekstbalk typ je:
  /NickServ REGISTER wachtwoord email-adres
  en druk op enter.

Wachtwoord: typ hier een wachtwoord dat je gemakkelijk kunt onthouden en niet te lang is. De eerstvolgende keer dat je inlogt zal irc.quicknet namelijk om je wachtwoord vragen.

Email-adres: Gebruik een bestaand e-mailadres van jezelf, maar geen webmail (hotmail, gmail). Webmailadressen worden niet geaccepteerd vanwege fraudegevoeligheid.

 • Binnen enkele minuten ontvang je een e-mail van irc.quicknet. In die e-mail staat een bevestigingscode die je moet kopiëren en plakken in de tekstbalk in het 'statusscherm'. Vanaf dat moment is je nickname geregistreerd en kan alleen jij het gebruiken.
 • Zoals gezegd: de eerstvolgende keer dat je inlogt, zal irc.quicknet om je wachtwoord vragen. Dat wachtwoord geef je dan op door het volgende te typen in je statusscherm:
  /nickserv identify wachtwoord
  Letwel: dit moet binnen 1 minuut gebeuren om te voorkomen dat je nickname wordt veranderd in IRCword000'.
Tip
Scherm waar je automatische commando's kunt invoeren

Net zoals je automatisch kunt inloggen, zoals bij de tips hierboven is beschreven, kun je ook je wachtwoord automatisch invoeren, zodat je dat niet elke keer zelf hoeft te doen. Dat werkt als volgt:

 • Selecteer achtereenvolgend: 'view > options > connect > options > perform'. Het vakje voor 'Enable perform on connect' vink je, indien nog nodig, aan. In het veld onder 'Perform commands' type je:
  /msg nickserv identify wachtwoord
  De eerstvolgende keer dat je mIRC opstart, wordt je wachtwoord automatisch opgegeven en wordt je direct herkend door irc.quicknet.

Indien je in het 'Perform commands' veld ook al een auto-join hebt staan, zorg er dan voor dat /msg nickserv identify wachtwoord bovenaan staat.

Zie ook