Land van herkomst

Uit MovieMeterWiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Het land van herkomst van een film is gedefinieerd als het land waar de productiemaatschappij van een film vandaan komt. Dat is niet per definitie het land waar het grootste deel van de cast en crew vandaan komt, al is dat in praktijk vaak wel het geval. Bij veel films is er niet een enkel land van herkomst, maar is de film een samenwerkingsverband tussen meerdere landen; dit speelt met name bij Europese films. In die gevallen worden simpelweg alle producerende landen naast elkaar gezet, met het meest invloedrijke land voorop.

Voor het toevoegen van een film op MovieMeter, kan in principe de selectie van landen en de volgorde ervan direct van IMDb worden overgenomen; alle daargenoemde landen hebben een Nederlandstalige equivalent in het dropdown-menu voor het land van herkomst bij het toevoegen (waarbij uiteraard nog wel opgelet moet worden dat het juiste land gekozen wordt, en niet bijvoorbeeld Duitsland in plaats van West-Duitsland, wat nog wel eens gebeurt). Als er gegronde informatie is dat IMDb een land mist in hun lijst met landen van herkomst, is het vaak het eenvoudigst daarvan een correctie in te sturen bij IMDb (waar ze binnen vrij korte termijn nieuwe informatie over landen toestaan zonder om een motivatie te vragen). Alternatief kan natuurlijk ook de genoemde gegronde informatie in het commentaarveld bij de toevoeging meegestuurd worden, waarna het behandelend crewlid de informatie in overweging zal nemen (en, mits gegrond, waarschijnlijk alsnog een correctie bij IMDb zal insturen).

Ook komt het nog wel eens voor dat MovieMeter de door IMDb aangehouden volgorde niet juist acht, omdat wij een ander land dan de op IMDb vooraan genoemde als voornamer aanwezig of invloedrijker beschouwen. Dit is bijvoorbeeld bij Stalker het geval. In dat geval kiezen wij voor een afwijkende volgorde, maar binnen de selectie van landen die IMDb aangeeft. Deze volgorde-wijzigingen staan onder beheer van kappeuter, en zijn in principe geen zorg voor de toevoeger.