IMDb-code

Uit MovieMeterWiki
(Doorverwezen vanaf Imdb-code)
Ga naar: navigatie, zoeken

De IMDb-code is de zevencijferige code waarmee IMDb de films in zijn database indexeert. De toekenning van codes is eenvoudigweg gebaseerd op de volgorde van toevoegen aldaar, dus de getallen an sich zijn van geen betekenissen voor de MovieMeter-gebruiker. Echter, bij het toevoegen van een film moet deze code toch ingevoerd worden, omdat deze wordt gebruikt in de link naar de corresponderende IMDb-pagina die op elke filmpagina op MovieMeter staat. De IMDb-code van een film is eenvoudig te bepalen door een film op IMDb op te zoeken, en dan vervolgens naar de url in de adresbalk van je browser te bekijken. Als deze bijvoorbeeld http://www.imdb.com/title/tt0062622/ luidt, is de IMDb-code 0062622 (de tt en slashes dus niet meenemen; alleen de zeven cijfers invoeren).

Als een film niet op IMDb staat, heeft een film uiteraard ook geen IMDb-code; in dat geval kun je bij het toevoegen ook "Ik weet 100% zeker dat deze film niet op IMDb staat" aanvinken. Doe dit echter alleen als je ook eerst goed gezocht hebt op IMDb; wellicht staat de film die je wilt toevoegen daar onder een andere titel vermeld dan in de bron waar jij mee bekend bent. Een handige oplossing is om eens te zoeken op regisseur of acteur, en dan de filmografie van die persoon door te bladeren. Een andere optie is om te zoeken via akas.imdb.com, met een groot aantal (buitenlandse) alternatieve titels die bij gewoon zoeken op IMDb niet gevonden worden. Pas als je de film dan nog niet kan vinden, kun je aannemen dat de film dan echt niet op IMDb zal staan (wat nog best eens voorkomt), en kun je genoemde checkbox aanvinken. Let er wel op dat je dan in het commentaarveld andere bronnen moet noemen, die aantonen dat de film bestaat, en aan de criteria voor toevoegbaarheid voldoet.

Achtergrond

Oorspronkelijk werkte de IMDb-link bij op filmpagina's via een zoekopdracht op titel en jaartal op IMDb, wat (zolang dat precies één resultaat gaf) direct naar de corresponderende IMDb-pagina leidde. In januari 2004 nam IMDb echter een nieuw zoekscript in gebruik, waardoor het jaartal niet meer meegenomen werd in de zoekopdracht. Daardoor leidde de IMDb-link in veel gevallen niet meer direct naar de bedoelde film, maar naar een pagina met verschillende zoekresultaten. Aanvankelijk werd een oplossing gevonden door de IMDb-link naar de power search te leiden (waarbij wel via de url een jaartal meegegeven kan worden), maar die had weer als nadeel dat die altijd eerst naar een resultaten-pagina leidt, ook als er maar één resultaat (het beoogde) was. Bovendien werkte deze zoekopdracht niet in combinatie met bepaalde leestekens (waaronder het koppelteken), waardoor de power search ten onrechte geen resultaten gaf.

Om deze redenen werd op 5 augustus 2004 besloten om voor nieuwe toevoegingen het invullen van de IMDb-code verplicht te gaan stellen, met daarbij de mogelijkheid om via een correctie ook bij films die al op de site stonden alsnog de bijbehorende code in te voeren. De verwachting was dat dat laatste alleen bij twijfelgevallen zou gebeuren, maar het enthousiasme bij veel gebruikers bleek zo groot, dat binnen 24 uur al meer dan 300 films van een code voorzien waren (link).

Daarop maakte Jordy diezelfde avond nog een tooltje waarmee snel IMDb-codes bij films ingevuld konden worden, waarna een nog groter aantal vrijwilligers zich actief bezig ging houden met het invoeren van IMDb-codes. 15 dagen later, op 21 augustus, was dat werk voltooid en waren alle films op MovieMeter voorzien van een IMDb-code (dan wel gemarkeerd als 'niet op IMDb', een uitbreiding op het tooltje die op 11 augustus werd geïntroduceerd). Sindsdien is dit beleid consequent volgehouden, en lijken de problemen met de IMDb-links definitief opgelost.