Genre-aanduiding

Uit MovieMeterWiki
Ga naar: navigatie, zoeken

De genre-aanduiding is een classificatie-systeem voor filmtypen. Op een filmpagina staan één of twee genres aangegeven om een snelle indruk te geven van de aard van een film. Op het moment onderscheidt MovieMeter twintig verschillende genres, die op verschillende aspecten van een film kunnen doelen (en daarom elkaar dus niet uitsluiten); zo verwijzen sommige genres naar de toon van een film (drama, komedie, film-noir), terwijl andere informatie geven over de setting (western), de techniek (animatie) of de doelgroep (familie). Dit is dan ook de reden dat er meerdere genres kunnen worden opgegeven bij eenzelfde film.

Classificatie van films in genres is niet eenvoudig; deels omdat sommige films wisselen tussen verschillende settings of tonen, deels omdat er ook nog persoonlijke perceptie bij komt kijken: zo vinden sommige mensen Fight Club heel duidelijk een komedie, terwijl anderen dat er absoluut niet in herkennen. Daarbovenop komt dat de verschillende genres an sich al niet goed te definiëren zijn (zegt 'science-fiction' bijvoorbeeld iets over de setting, over de thematiek, of over de plot?); ze werken op grond van een associatie die men algemeen bij deze termen heeft, waardoor het toch informatie geeft over het type film. Dit is direct de reden dat het zo volledig mogelijk definiëren van alle genres (zoals IMDb wel doet - zie hier), in feite alleen maar averechts werkt, doordat het allerlei bepalingen kent die anti-intuïtief werken. Het doel van de genre-aanduiding is uiteindelijk om een snelle indruk te geven van de aard van een film, niet om een gesloten systeem te creëren waarin elke film wel of niet in een bepaald hokje valt.

Het feit dat er op MovieMeter maximaal twee genres ingevoerd kunnen worden, werkt daarbij in zoverre in ons voordeel, dat het het ook niet nodig maakt om van elk genre exact te determineren of de film daar wel of niet aan voldoet. De toevoeger hoeft uitsluitend te kijken welk genre het beste de aard film de film weergeeft, of eventueel welke twee genres. Zet in dat laatste geval het genre dat het meest dominant aanwezig is vooraan. Als je de film die je toe wilt voegen niet zelf gezien hebt, kun je genre-informatie overnemen van IMDb of een willekeurige andere filmdatabase, met dien ten verstande dat MovieMeter een afwijkende set aan mogelijke genres kan voeren dan een andere site (zo kent MovieMeter bijvoorbeeld twee genres die IMDb niet kent: roadmovie en erotiek).