Gebruik van Photoshop

Uit MovieMeterWiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Het gebruik van Photoshop vereist enige ervaring. Zij die ervaring hebben zullen hier weinig nieuwe informatie vinden. Photoshop is een grafisch programma dat vrij complex is. Hieronder staan slechts een aantal basishandelingen beschreven. Getracht is niet te werken naar volledigheid, maar is gezocht naar die enkele bewerking die voor het toevoegen van een poster het meest geschikt is. Er zijn vaak meerdere wegen om tot een resultaat te komen, maar voor een compleet overzicht moet er toch verwezen worden naar de handleiding behorende bij Photoshop of een cursus.

Randen afknippen

Storende randen bij posters moeten eraf als deze geen wezenlijk deel uit maken van het ontwerp. In photoshop kun je hiervoor gebruik maken van de crop tool.

 1. Neem de crop tool uit het tools-menu Crop.gif
 2. Teken hiermee een vlak op de poster en sleep de hoeken naar het gewenste oppervlakte.
 3. Klik dubbel binnen het vlak en de ongewenste randen zijn weg.

Het kan voorkomen dat de poster ietwat scheef staat. Als je perspective boven in het menu aanvinkt kun je de hoeken vrij bewegen. Doe dit alleen bij hoge resolutie posters en posters die storend scheef staan. De kans op pixeligheid is hier erg groot.

Scherper maken

Posters die te wazig of onscherp zijn, zullen niet worden toegelaten. Tenzij dit door de ontwerper zo bedoeld is. Logischerwijs zou je dit moeten doen met de Sharpen filter. Er is echter een probleem. Deze filter zoekt naar randen in je poster en versterkt deze. Het gevolg is dat een poster heel snel te pixelig wordt. Gebruik deze dus liever niet. Bovendien is bij deze filter geen waarde in te stellen. Gebruik bij voorkeur de Unsharp Mask, te vinden onder Filter >> Sharpen in het menu. In tegenstelling tot het vinden van randen kijkt deze filter naar de waarden van de omliggende pixels en maakt deze afhankelijk van je instellingen lichter of donkerder. De drie instellingen met uitleg zijn:

 • Amount, de instelling van de waarde bepaalt de toename in contrast met de omliggende pixels. Bij zeer hoge resoluties zit je al snel tussen de 150% en 200%
 • Radius, het bepalen van het effect op de omliggende pixels. Een waarde tussen de 1 en 2 is meestal voldoende.
 • Threshold, de ondergrens waarbij de bovenstaande instellingen effect gaan hebben. Simpel voorbeeld: Kleuren hebben waarden op een schaal van 0 tot 255. Bij een waarde van een pixel van 104 zal de naastgelegen pixel, bij een instelling van 4, pas veranderen als deze een waarde kleiner dan 100 of groter dan 108 heeft.

Het scherpste effect vindt je door te spelen met de instellingen. Een te hoge instelling kan leiden tot witte randen bij donkere vlakken. Slechts een bepaald gebied scherper maken kan door dat gebied te selecteren.

Formaat wijzigen

Bij het uploaden (niet: de beoordeling door de crew) van een poster, tijdens het toevoegen, zijn er twee criteria waar naar gekeken wordt. Deze zijn de bestandsgrootte en de posterbreedte. De bestandsgrootte mag, in verband met de laadtijd bij het openen van de filmpagina, niet groter zijn dan 25 kB. De breedte moet 200 pixels zijn. Om bij de uiteindelijke beoordeling een maximaal resultaat te halen, kun je het beste de “Save for Web” optie gebruiken. Hier is mogelijk zowel de bestandsgrootte als het posterformaat te wijzigen.

 1. Open de poster in Photoshop en kies File en vervolgens Save for Web
 2. Klik in het nu verschenen venster op de optimized of 2-Up tab. Bij de laatste zie je het origineel naast het uiteindelijke resultaat.
 3. Pas allereerst het formaat aan. Rechts in het scherm vind je een tab met de tekst Image Size. Stel in deze tab de breedte (width) in op 200 pixels. Zorg er wel voor dat je Constrain Proportions hebt aangevinkt. Druk op de knop apply.
 4. Stel in de presets vak erboven het type afbeelding in op JPEG. Bij Quality kun je spelen met de kwaliteit. Deze heeft invloed op de bestandsgrootte. Hoe groot dat hij wordt staat onder de poster. Deze mag niet groter worden dan 25K. Een snellere methode is gebruik maken van het pijltje rechtsboven in het presets-vak. Klik hier op en kies voor Optimize to File Size. Kies voor 25K en druk op Ok. Hou wel in de gaten dat je file nog steeds een JPEG is.
 5. Druk nu op Save en kies een folder en een naam. Druk nu op Save.