Contest

Uit MovieMeterWiki
Ga naar: navigatie, zoeken

De MovieMeter Contest is een spel op het forum, waarbij de deelnemers van 15 fragmenten moeten raden uit welke films ze komen. Het spel is verzonnen door Paalhaas. De 15 fragmenten worden door de maker (iedere week iemand anders) op YouTube gezet en de rest kan dan via pm raden welke films het betreft. Het spel loopt een week.

De regels:

 • Raden: raden kan per pm aan de maker van de quiz.
 • Score: 1 punt per correct geraden film. Maximaal 15 punten te vergaren dus.
 • Start en einddatum van de quiz is zondag 12:00u. De maker van de afgelopen week geeft dan de goede antwoorden en de uitslag, vervolgens wordt de nieuwe quiz geplaatst door de nieuwe maker.
 • Voor het maken van een contest is een wachtlijst. Heb je zin om ook eens een contest in elkaar te zetten, zet je naam dan onderaan de wachtlijst (in het topic van de contest).

Aanbevelingen voor de makers:

 • De films moeten een acceptabel aantal stemmen hebben, in principe minimaal 50. Verder wordt aangeraden er een aantal films in te doen met minimaal 500 stemmen. Probeer een mix van onbekende en bekende films te maken.
 • De fragmenten mogen maximaal een seconde of 30-40 duren.
 • Probeer het niet te moeilijk te maken.
 • Gebruik vooral scenes die leuk, mooi of memorabel zijn.
 • Probeer de 'googlebaarheid' zo veel mogelijk beperkt te houden (optioneel). Dit houdt in:
  • geen tekst, of het moeten een paar woorden zijn die niks opleveren in google;
  • idem voor liedjes, instrumentaal is prima natuurlijk;
  • probeer het gebruik van bekende acteurs zoveel mogelijk te beperken.
 • Probeer variatie aan te brengen in de fragmenten, een mix van genres en een mix van oude en nieuwe films, is vaak het leukst voor de deelnemers.

Het maken van een contest

Hieronder wordt wat technische uitleg gegeven over het maken van een contest. Uiteraard bestaan er vele verschillende programma's, videoformaten, etc. Onderstaande is een beschrijving op basis van ervaringen. Weet je een beter programma of heb je een goede tip, vul dan zelf deze pagina aan.

Stap 1: Het maken van de losse clipjes

Nadat je je 15 fragmenten hebt uitgekozen, moet je er video-bestanden van maken. Er bestaan verschillende formaten (zoals AVI, WMV, MPG en nog veel meer). Het handigste is al je fragmenten hetzelfde formaat te geven, dat maakt het samenvoegen later gemakkelijker en je hebt meer kans dat de kwaliteit van al je fragmenten gelijkwaardig is.

Waarschijnlijk heb je de film waar je een fragment uit wilt halen op dvd staan of al op je computer. Hieronder wordt beschreven hoe je in deze twee gevallen een fragment eruit kunt knippen.

Van dvd

Als je een fragment van een dvd wilt "rippen" kun je het programma AOA dvd Ripper gebruiken. Hiervan kun je een trial versie downloaden. Met dit programma kun je precies aangeven van welke seconde tot welke seconde je een fragment wilt maken. Je hoeft dus niet de hele dvd te rippen. Je kunt het resultaat opslaan in verschillende formaten. tip: Soms is het handig het fragment wat langer te maken, zodat je het later exacter uit kunt knippen met bijvoorbeeld AVI Splitter (hiermee is het makkelijker precies het juiste fragment te selecteren).

Van bestaande video-bestanden

Heb je de film al op je computer staan, dan kun je er een fragment uitknippen met behulp van een "splitter". Voor AVI's kun je hiervoor AVI Splitter gebruiken, hiervan kun je een trial versie downloaden. Je kunt met dit programma precies aangeven van welk frame tot welke frame je wilt knippen. Voor andere formaten zijn weer andere programma's, zoals bijvoorbeeld het gratis Easy Video Splitter.

Stap 2: Gelijk maken van de aspect ratio (optioneel, maar heeft wel een grote voorkeur)

Je hebt alle fragmenten gemaakt, maar ze zijn waarschijnlijk niet allemaal in dezelfde verhouding (sommige zijn in breedbeeld, andere in 4:3, andere misschien in een nog ander formaat). De verhouding (aspect ratio) die YouTube gebruikt is 4:3. Als je een video upload met een andere verhouding zal hij vervormd worden door YouTube (wat vaak gepaard gaat met kwaliteitsverlies). Op zich is dit niet zo erg voor de contest, maar het is natuurlijk mooier als al je fragmenten in de juiste verhouding te zien zijn. Dit kan door de fragmenten die niet 4:3 zijn te "letterboxen". Om dit voor elkaar te krijgen kun je het gratis programma VirtualDub gebruiken, maar dit programma is niet zo gemakkelijk voor de beginnende gebruiker. Hieronder een stap-voor-stap beschrijving hoe de verhouding aan te passen.

 • Open het bestand in VirtualDub.
 • Ga naar Video->Filters en klik "Add...".
 • Selecteer "resize" en klik "OK".
 • Selecteer bij "Framing options": "Letterbox/crop to size" en vul een grootte in, bijvoorbeeld 640x480 of 320x240 (als het maar de verhouding 4:3 heeft, kies het liefst voor elk fragment dezelfde grootte).
 • Klik dan twee keer op "OK", je bent nu als het goed is terug in het hoofdscherm.
 • Ga naar Video->Compression en kies een codec (bijvoorbeeld "Xvid MPEG-4 Codec"), dit doe je om te zorgen dat het bestand niet enorm groot wordt.
 • Ga naar File->Save as AVI, om het resultaat op te slaan, helaas kun je er alleen AVI van maken.

Stap 3: Samenvoegen

Als je alle fragmenten klaar hebt moet je ze samenvoegen tot één videobestand met tussen de fragmenten de titels (nummers van de fragmenten). Hiervoor kun je verschillende programma's gebruiken. Het makkelijkst is Windows Movie Maker, dat gratis bij Windows XP zit. Het nadeel hiervan is dat het je alleen WMV als output kan gebruiken en dit komt de kwaliteit vaak niet ten goede. Als je een Apple hebt kun je iMovie gebruiken. Andere opties zijn programma's als Ulead VideoStudio of Adobe Premiere. Dit zijn commerciele producten, die je niet gratis kunt downloaden (niet legaal althans...). Voordeel van een uitgebreid pakket als Adobe Premiere is dat je er veel van de bovenstaande bewerkingen waarschijnlijk ook mee uit kan voeren, zodat je niet allerlei verschillende programma's hoeft te downloaden. YouTube accepteert allerlei videoformaten, zoals AVI, WMV en MPG. Het is mede afhankelijk van je input (de losse fragmenten), welk outputformaat het beste is. Ben je niet tevreden over het eindresultaat probeer dan eens een ander outputformaat en kijk of dat beter is. Pas op dat het outputbestand niet te groot is. YouTube accepteert tegenwoordig weliswaar bestanden t/m 1GB, maar het is zeker mogelijk een video van goede kwaliteit van minder dan 150MB te maken. Let er ook op dat de totale lengte van je video niet langer is dan 10 minuten, want dat accepteert YouTube niet. Tip: Het is handig als al je fragmenten al in hetzelfde formaat en dezelfde verhouding zijn voor je ze gaat samenvoegen.

YouTube adviseert zelf de volgende instellingen van je videobestand:

 • MPEG4 (DivX, Xvid) codec
 • 4:3 aspect ratio
 • 640×480 resolutie
 • 64k Mono of 128k Stereo MP3 audio
 • 30 frames per seconde

Stap 4: Uploaden naar YouTube, myvideo.nl of Vimeo.nl

Om je contest op YouTube te zetten moet je er een account hebben. Als je die nog niet hebt kun je die gratis aanmaken. Daarna klik je op "Upload" en kun je je video uploaden. Als je bestand groter is dan 100mb moet je uploaden via "multi-video uploader", je moet dan wel eenmalig een browser-extensie installeren (Gears). Heb je problemen met uploaden probeer het dan gewoon nog een keer. Soms wil het de tweede keer wel goed gaan. Youtube weigert soms content van Fox en andere filmmaatschappijen. Bovendien laat youtube in de 'related movies' soms andere fragmenten uit de door jou gebruikte films zien. Het is daarom beter om op Vimeo.nl of myvideo.nl te uploaden.