Acteurs

Uit MovieMeterWiki
(Doorverwezen vanaf Actrice)
Ga naar: navigatie, zoeken

De acteurs van een film zijn gedefinieerd als de personen die een rol spelen in een film, of (in het geval van documentaires en dergelijke) anderszins in beeld of geluid aanwezig zijn. Filmpagina's op MovieMeter geven niet de volledige cast weer, maar slechts een kleine selectie aan acteurs; de toevoeger kan kiezen uit twee of drie namen, afhankelijk van de aard van de film. Kies daarbij de acteurs die het meest in beeld zijn en/of een hoofdrol in het verhaal vervullen, en niet de acteurs die de personages vertolken die in dat verhaal an sich het meest belangrijk zijn (immers, een heel belangrijk personage kan in bepaalde gevallen nooit of haast nooit in beeld verschijnen; bijvoorbeeld een overledene die een belangrijke inruk achterlaat, een afwezig persoon waarnaar een hoofdpersoon tevergeefs verlangt, etcetera).

Bij films die je niet zelf gezien hebt, is het vaak goed het beste de keuze van namen van de poster over te nemen. Ook kan soms op de volgorde van IMDb worden afgegaan, maar dat werkt niet in alle gevallen. IMDb neemt namelijk de volgorde van de aftiteling over, en die is - met name bij recente films - ook vaak gesorteerd op volgorde van opkomst of eenvoudigweg op alfabet. In die gevallen zijn de bovenste drie namen niet per se belangrijke acteurs (vaker niet dan wel zelfs), en zijn dat dus niet de namen die op MovieMeter overgenomen moeten worden. Een alfabetische sortering is uiteraard vrij gemakkelijk te herkennen, een sortering op volgorde is vaak wat lastiger. Daarom is het overnemen van de namen van een filmposter of videohoes in bijna alle gevallen een betere keuze.

Als een acteur niet in beeld verschijnt, maar uitsluitend zijn stem te horen is (altijd het geval bij animatiefilms, maar soms ook in live-action, bijvoorbeeld een cgi-personage) wordt zijn naam op de filmpagina voorafgegaan door de frase 'met de stem(men) van'. Om dit te bereiken moet bij het toevoegen de checkbox 'stem' aangevinkt worden achter het invulveld met de naam van de acteur.

Ten slotte kan het nog voorkomen dat een acteur bij verschillende films onder verschillende namen werkt (zoals bijvoorbeeld Terence Hill). In dat geval moet de naam aangehouden worden die IMDb als primair gekozen heeft (met andere woorden, tags als "(as Mario Girotti)" negeren), ongeacht wat de echte naam van de acteur is. In het verlengde hiervan moet bij acteurs met een naam die in een ander alfabet geschreven wordt dan in het Latijnse de getranslitereerde spelling van IMDb aangehouden worden.