Quiz op de chat

Uit MovieMeterWiki
Versie door Queto Yurlunyur (Overleg | bijdragen) op 8 sep 2005 om 16:35

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

De Quiz op de chat is een terugkerend evenement op het MovieMeter-chatkanaal, waarbij een quizmaster een serie filmgerelateerde vragen stelt, waarop deelnemers zo snel mogelijk het juiste antwoord proberen te geven. In principe krijgt de deelnemer die als eerste het juiste antwoord geeft een punt, en wint de deelnemer die na afloop van de quiz de meeste punten heeft verzameld. Overige regels (en eventuele afwijkingen hierop) worden ter plekke door de quizmaster meegedeeld.

De oorspronkelijke quizzen

De allereerste quiz werd op een zondagavond georganiseerd door Sydney, waarbij deelnemers bij een serie van 50 taglines de juiste films moesten noemen. Door het hoge improvisatie-gehalte (Sydney moest steeds tussen de vragen door snel de volgende tagline zoeken) verliep de quiz redelijk chaotisch en duurde relatief lang, maar het werd door alle deelnemers als een erg leuke ervaring beschouwd. Queto Yurlunyur, die de quiz won, organiseerde de avond erna een quiz, ook bestaande uit 50 taglines (waarbij na elk blok van 10 een pauze in werd gevoegd om nieuwe taglines te zoeken). Dit startte een traditie waarbij de winnaar van een quiz steeds de quizmaster werd van de volgende quiz. Al vrij snel werden ook andere typen vragen gebruikt, zoals het herkennen van filmcitaten, het noemen van regisseurs van films, en vragen over acteurs. Deze quizzen bestonden steeds uit 50 vragen (na de aanvankelijke quizzen steeds van te voren voorbereid) en begonnen op zondagavond om 20:30 uur.

Na verloop van tijd nam het animo voor de quiz op de chat echter af. Deels doordat sommige winnaars weinig haast maakten met het voorbereiden van nieuwe quizzen, en deels doordat degenen die nog wel veel quizzen wilden maken op een gegeven moment zoveel vragen hadden gemaakt dat de originaliteit steeds verder afnam, kwamen er steeds langere tussenpozen tussen de quizzen. Deze beweging zet zich in feite nog steeds door, en oorspronkelijke (handmatige) quizzen worden meer en meer een zeldzaamheid.