MovieMeterWiki:Doorverwijspagina's: verschil tussen versies

Uit MovieMeterWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
k
(redirects heten voortaan 'doorverwijspagina's' (als iemand nog een betere, kortere term weet die ook de lading dekt hoor ik het graag))
 
Regel 1: Regel 1:
{{Shortcut|[[MMW:R]]}} __NOTOC__
+
__NOTOC__
'''Redirects''' zijn pagina's die niets anders doen dan doorverwijzen naar een ander artikel. Dit vergroot de vindbaarheid van artikelen met de zoekbox, doordat de 'Artikel'-knop ''alleen'' naar de juiste pagina leidt, als de titel letterlijk en volledig overeenkomt met de zoekterm. Het spreekt voor zich dat mensen die informatie zoeken op MovieMeterWiki maar zelden de precieze titel van een artikel zullen weten, waardoor de zoekbox maar van weinig waarde zou zijn. Naast de 'Artikel'-knop is er weliswaar de 'Zoek'-knop, maar die zoekt alleen naar woorden in titels en in de pagina, en niet naar licht afwijkende spellingen. Redirects zijn dus noodzakelijk om MovieMeterWiki een gebruiksvriendelijk project te maken.
+
'''Doorverwijspagina's''' zijn pagina's die niets anders doen dan doorverwijzen naar een ander artikel. Dit vergroot de vindbaarheid van artikelen met de zoekbox, doordat de 'Artikel'-knop ''alleen'' naar de juiste pagina leidt, als de titel letterlijk en volledig overeenkomt met de zoekterm. Het spreekt voor zich dat mensen die informatie zoeken op MovieMeterWiki maar zelden de precieze titel van een artikel zullen weten, waardoor de zoekbox maar van weinig waarde zou zijn. Naast de 'Artikel'-knop is er weliswaar de 'Zoek'-knop, maar die zoekt alleen naar woorden in titels en in de pagina, en niet naar licht afwijkende spellingen. Specifieke doorverwijspagina's zijn dus noodzakelijk om MovieMeterWiki een gebruiksvriendelijk project te maken.
  
 
== Syntax ==
 
== Syntax ==
  
Om een redirect te maken, maak je eerst een nieuw artikel aan zoals je dat bij normale artikelen ook zou doen (via de adresbalk van je browser). In het dan verschijnende tekstveld voer je de volgende regel tekst in:
+
Om een doorverwijspagina te maken, maak je eerst een nieuw artikel aan zoals je dat bij normale artikelen ook zou doen (via de adresbalk van je browser). In het dan verschijnende tekstveld voer je de volgende regel tekst in:
  
 
<tt><nowiki>
 
<tt><nowiki>
Regel 16: Regel 16:
 
</nowiki></tt>
 
</nowiki></tt>
  
Op deze manier kun je in principe naar alle pagina's op MovieMeterWiki linken, met uitzondering van categorieën (dit door een bug in de MediaWiki-software). Ook is het niet mogelijk om naar een specifieke paragraaf van een artikel te redirecten (zoals dat wel kan met gewone links); een dergelijke redirect zou gewoon naar de bovenkant van een artikel leiden.
+
Op deze manier kun je in principe naar alle pagina's op MovieMeterWiki doorverwijzen, met uitzondering van categorieën (dit door een bug in de MediaWiki-software). Ook is het niet mogelijk om naar een specifieke paragraaf van een artikel door te verwijzen (zoals dat wel kan met gewone links); een dergelijke doorverwijzing zou gewoon naar de bovenkant van een artikel leiden.
  
== Gebruik van redirects ==
+
== Gebruik van doorverwijspagina's ==
  
De volgende typen redirects zijn over het algemeen nuttig om aan te maken:
+
De volgende typen doorverwijspagina's zijn over het algemeen nuttig om aan te maken:
  
 
* Meervoudsvormen en andere woordsoorten
 
* Meervoudsvormen en andere woordsoorten
Regel 37: Regel 37:
 
:Bijvoorbeeld [[Moviemeter]] naar [[MovieMeter]]; [[imdb-code]] naar [[IMDb-code]]
 
:Bijvoorbeeld [[Moviemeter]] naar [[MovieMeter]]; [[imdb-code]] naar [[IMDb-code]]
  
Dit laatste punt verdient nog enige toelichting. MediaWiki is in principe hoofdlettergevoelig, met uitzondering van de eerste letter van een artikel (dat is om technische redenen altijd een hoofdletter). Het script achter de 'Artikel'-knop probeert echter wel enige hoofdlettervarianten, en om te voorkomen onnodig veel redirects aan te maken, is het nuttig te begrijpen welke varianten dat zijn. Als een hypothetische gebruiker op <tt>abc Def gHe</tt> zoekt, zou het script achter de 'Artikel'-knop achtereenvolgens de volgende varianten proberen:
+
Dit laatste punt verdient nog enige toelichting. MediaWiki is in principe hoofdlettergevoelig, met uitzondering van de eerste letter van een artikel (dat is om technische redenen altijd een hoofdletter). Het script achter de 'Artikel'-knop probeert echter wel enige hoofdlettervarianten, en om te voorkomen onnodig veel redirects aan te maken, is het nuttig te begrijpen welke varianten dat zijn. Als een hypothetische gebruiker op <tt>abc Def gHe</tt> zou zoeken, zou het script achter de 'Artikel'-knop achtereenvolgens de volgende varianten proberen:
  
 
1. de zoekterm precies zoals ingevoerd, maar met de eerste letter een hoofdletter
 
1. de zoekterm precies zoals ingevoerd, maar met de eerste letter een hoofdletter
Regel 50: Regel 50:
 
Als dat allevier niet naar een bestaande pagina leidt, gaat de 'Artikel'-knop naar de zoekfunctie zoals die ook achter de 'Zoek'-knop zit, wat wil zeggen dat op woorden in de titel en in de artikelen zelf gezocht wordt.
 
Als dat allevier niet naar een bestaande pagina leidt, gaat de 'Artikel'-knop naar de zoekfunctie zoals die ook achter de 'Zoek'-knop zit, wat wil zeggen dat op woorden in de titel en in de artikelen zelf gezocht wordt.
  
Dit betekent dus dat een zoekopdracht naar <tt>Mijn films</tt> gewoon naar [[Mijn Films]] leidt (regel 3), maar <tt>Moviemeter</tt> ''niet'' naar [[MovieMeter]]. Hiervoor is het dus nodig een redirect [[Moviemeter]] aan te maken. Het voordeel is vervolgens dat met genoemde spellingvarianten ook eenmaal aangemaakte redirects kunnen vinden: heb je bijvoorbeeld eenmaal een redirect [[geschiedenis van moviemeter]] aangemaakt, dan zal een zoekopdracht naar <tt>geschiedenis van Moviemeter</tt> via regel 3 naar [[geschiedenis van moviemeter]] leiden, en vanaf daar naar het gewenste artikel [[geschiedenis van MovieMeter]].
+
Dit betekent dus dat een zoekopdracht naar <tt>Mijn films</tt> gewoon naar [[Mijn Films]] leidt (regel 3), maar <tt>Moviemeter</tt> ''niet'' naar [[MovieMeter]]. Hiervoor is het dus nodig een doorverwijspagina [[Moviemeter]] aan te maken. Het voordeel is vervolgens dat met genoemde spellingvarianten ook eenmaal aangemaakte doorverwijspagina's kunnen vinden: heb je bijvoorbeeld eenmaal een doorverwijzing [[geschiedenis van moviemeter]] aangemaakt, dan zal een zoekopdracht naar <tt>geschiedenis van Moviemeter</tt> via regel 3 naar [[geschiedenis van moviemeter]] leiden, en vanaf daar naar het gewenste artikel [[geschiedenis van MovieMeter]].
  
Soms kan dit ook in combinatie met andere typen redirects: heb je eenmaal een redirect [[CSV]] aangemaakt naar [[CSV-export]], dan zal een zoekopdracht naar <tt>csv</tt> via regel 4 die redirect vinden, en daarmee toch op het juitse artikel uitkomen: een extra redirect [[csv]] is dus niet nodig. Om het aantal redirects te minimaliseren is het in het algemeen handig om redirects uitsluitend in kleine letters aan te maken: <tt>IMDb code</tt> leidt immers wel naar [[imdb code]] (één redirect volstaat), maar <tt>imdb code</tt> niet naar [[IMDb code]] (twee redirect zijn nodig). Aan de andere kant kan een redirect teveel natuurlijk nooit kwaad; het is hooguit meer werk. Als je de draad kwijt bent of je voor een spellingvariant nu wel of geen redirect moet aanmaken, voer je deze eenvoudigweg in in de zoekbox, en kijk je of je op het gewenste artikel uitkomt; zo niet, dan is een redirect nodig.
+
Soms kan dit ook in combinatie met andere typen doorverwijspagina's: heb je eenmaal een doorverwijzing[[CSV]] aangemaakt naar [[CSV-export]], dan zal een zoekopdracht naar <tt>csv</tt> via regel 4 die doorverwijzing vinden, en daarmee toch op het juiste artikel uitkomen: een extra doorverwijspagina [[csv]] is dus niet nodig. Om het aantal doorverwijspagina's te minimaliseren is het in het algemeen handig om doorverwijzingen uitsluitend in kleine letters aan te maken: <tt>IMDb code</tt> leidt immers wel naar [[imdb code]] (één doorverwijspagina volstaat), maar <tt>imdb code</tt> niet naar [[IMDb code]] (twee doorverwijspagina's zijn nodig). Aan de andere kant kan een doorverwijspagina teveel natuurlijk nooit kwaad; het is hooguit meer werk. Als je de draad kwijt bent of je voor een spellingvariant nu wel of geen doorverwijzing moet aanmaken, voer je deze eenvoudigweg in in de zoekbox, en kijk je of je op het gewenste artikel uitkomt; zo niet, dan is een doorverwijspagina nodig.
  
Merk op dat al deze regels voor automatisch gevonden spellingsvarianten ''uitsluitend'' betrekking hebben op de 'OK'-knop; voor het gewoon linken naar een pagina dient de spelling en hoofdlettering altijd volledig in overeenstemming te zijn met de titel van de bedoelde pagina (met uitzondering van de eerste letter). Dus hoewel zoeken naar <tt>Mijn films</tt> automatisch doorleidt naar het artikel [[Mijn Films]], zal een link naar [[Mijn films]] niet werken. Linken naar redirects is in principe wel mogelijk, maar niet wenselijk. Maak liever gebruik van 'piped links', zoals bijvoorbeeld <tt>het forum wordt <nowiki>[[moderator|gemodereerd]]</nowiki></tt> (zie [[MovieMeterWiki:artikelen schrijven#Linken naar artikelen|artikelen schrijven]]).
+
Merk op dat al deze regels voor automatisch gevonden spellingsvarianten ''uitsluitend'' betrekking hebben op de 'OK'-knop; voor het gewoon linken naar een pagina dient de spelling en hoofdlettering altijd volledig in overeenstemming te zijn met de titel van de bedoelde pagina (met uitzondering van de eerste letter). Dus hoewel zoeken naar <tt>Mijn films</tt> automatisch doorleidt naar het artikel [[Mijn Films]], zal een link naar [[Mijn films]] niet werken. Linken naar doorverwijspagina's is in principe wel mogelijk, maar niet wenselijk. Maak liever gebruik van 'piped links', zoals bijvoorbeeld <tt>het forum wordt <nowiki>[[moderator|gemodereerd]]</nowiki></tt> (zie [[MovieMeterWiki:artikelen schrijven#Linken naar artikelen|artikelen schrijven]]).
 
+
== Shortcuts ==
+
 
+
Shortcuts zijn een speciaal soort redirects voor meta-pagina's. Doordat deze zich in een andere 'namespace' bevinden (namelijk ''MovieMeterWiki:''), kan bijvoorbeeld de [[MovieMeterWiki:centrale discussiepagina|centrale discussiepagina]] alleen gevonden worden door in de zoekbox <tt>moviemeterwiki:centrale discussiepagina</tt> in te voeren, wat natuurlijk wel erg bewerkelijk is (de namespace zelf is niet hoofdlettergevoelig). Een gewone redirect [[discussiepagina]] is hier niet wenselijk, doordat men dan bij het zoeken naar artikelen over MovieMeter opeens op een meta-pagina terecht zou komen (die immers alleen voor mensen die willen bijdragen bestemd is en niet voor de 'gewone' bezoeker).
+
 
+
Hierom gebruiken we voor dit type pagina's shortcuts: dit zijn korte, snel in te typen, afkortingen, die door gewone gebruikers niet per ongeluk gevonden zullen worden. Het blokje rechtsboven op de pagina geeft aan wat deze afkorting is om bij die pagina te komen; het is dus echt een functionaliteit voor insiders. Voor deze pagina bijvoorbeeld is de shortcut [[MMW:R]], terwijl de genoemde discussiepagina snel kan worden bereikt door <tt>MMW:CD</tt> in de zoekbox in te voeren.
+
 
+
Technisch gezien functioneert een shortcut niet anders dan een gewone redirect, en deze kan dan ook op dezelfde manier worden aangemaakt. Het informatieblokje in de hoek van de pagina voeg je toe door bovenaan een meta-pagina <tt><nowiki>{{Shortcut|[[(link)]]}}</nowiki></tt> te zetten; voor deze pagina dus <tt><nowiki>{{Shortcut|[[MMW:R]]}}</nowiki></tt>. Deze optie is alleen bedoeld voor meta-pagina's, en mag '''nooit''' bij gewone artikelen worden toegepast; daarvoor zijn immers de gewone redirects (zonder informatieblokje).
+
  
 
== Zie ook ==
 
== Zie ook ==
 
* [[MovieMeterWiki:Artikelen schrijven|Artikelen schrijven]]
 
* [[MovieMeterWiki:Artikelen schrijven|Artikelen schrijven]]
 
* [[MovieMeterWiki:Help|Help]]
 
* [[MovieMeterWiki:Help|Help]]

Huidige versie van 9 dec 2005 om 11:12

Doorverwijspagina's zijn pagina's die niets anders doen dan doorverwijzen naar een ander artikel. Dit vergroot de vindbaarheid van artikelen met de zoekbox, doordat de 'Artikel'-knop alleen naar de juiste pagina leidt, als de titel letterlijk en volledig overeenkomt met de zoekterm. Het spreekt voor zich dat mensen die informatie zoeken op MovieMeterWiki maar zelden de precieze titel van een artikel zullen weten, waardoor de zoekbox maar van weinig waarde zou zijn. Naast de 'Artikel'-knop is er weliswaar de 'Zoek'-knop, maar die zoekt alleen naar woorden in titels en in de pagina, en niet naar licht afwijkende spellingen. Specifieke doorverwijspagina's zijn dus noodzakelijk om MovieMeterWiki een gebruiksvriendelijk project te maken.

Syntax

Om een doorverwijspagina te maken, maak je eerst een nieuw artikel aan zoals je dat bij normale artikelen ook zou doen (via de adresbalk van je browser). In het dan verschijnende tekstveld voer je de volgende regel tekst in:

#REDIRECT [[(pagina)]]

Hierbij vervang je (pagina) uiteraard door de titel van het artikel waar je naartoe wilt linken, in de juiste spelling en hoofdlettering. Om dus bijvoorbeeld naar Geschiedenis van MovieMeter te redirecten, schrijf je:

#REDIRECT [[Geschiedenis van MovieMeter]]

Op deze manier kun je in principe naar alle pagina's op MovieMeterWiki doorverwijzen, met uitzondering van categorieën (dit door een bug in de MediaWiki-software). Ook is het niet mogelijk om naar een specifieke paragraaf van een artikel door te verwijzen (zoals dat wel kan met gewone links); een dergelijke doorverwijzing zou gewoon naar de bovenkant van een artikel leiden.

Gebruik van doorverwijspagina's

De volgende typen doorverwijspagina's zijn over het algemeen nuttig om aan te maken:

  • Meervoudsvormen en andere woordsoorten
Bijvoorbeeld gebruikers naar gebruiker; modereren naar moderator
  • Afkortingen en andere inkortingen
Bijvoorbeeld MM naar MovieMeter; mod naar moderator
  • Alternatieve termen of namen waaronder iets bekend staat
Bijvoorbeeld knock-out game naar knock-out; tv-data naar televisie-overzicht
  • Delen van de titel waarop men sneller of gemakkelijker zoekt
Bijvoorbeeld quiz naar quiz op de chat; geschiedenis naar geschiedenis van MovieMeter
  • Alternatieve spellingen (ook als deze strikt genomen geen correct Nederlands zijn; het gaat om de vindbaarheid)
Bijvoorbeeld IMDb code naar IMDb-code; privé bericht naar privébericht
  • Spellingen zonder accenttekens
Bijvoorbeeld privebericht naar privébericht
  • Spellingen zonder hoofdletters
Bijvoorbeeld Moviemeter naar MovieMeter; imdb-code naar IMDb-code

Dit laatste punt verdient nog enige toelichting. MediaWiki is in principe hoofdlettergevoelig, met uitzondering van de eerste letter van een artikel (dat is om technische redenen altijd een hoofdletter). Het script achter de 'Artikel'-knop probeert echter wel enige hoofdlettervarianten, en om te voorkomen onnodig veel redirects aan te maken, is het nuttig te begrijpen welke varianten dat zijn. Als een hypothetische gebruiker op abc Def gHe zou zoeken, zou het script achter de 'Artikel'-knop achtereenvolgens de volgende varianten proberen:

1. de zoekterm precies zoals ingevoerd, maar met de eerste letter een hoofdletter

In het voorbeeld leidt dit naar de pagina Abc Def gHe

2. de zoekterm met allemaal kleine letters (behalve de eerste letter)

In het voorbeeld leidt dit naar de pagina Abc def ghe

3. de zoekterm met elk woord beginnend met een hoofdletter

In het voorbeeld leidt dit naar de pagina Abc Def Ghe

4. de zoekterm met allemaal hoofdletters

In het voorbeeld leidt dit naar de pagina ABC DEF GHE

Als dat allevier niet naar een bestaande pagina leidt, gaat de 'Artikel'-knop naar de zoekfunctie zoals die ook achter de 'Zoek'-knop zit, wat wil zeggen dat op woorden in de titel en in de artikelen zelf gezocht wordt.

Dit betekent dus dat een zoekopdracht naar Mijn films gewoon naar Mijn Films leidt (regel 3), maar Moviemeter niet naar MovieMeter. Hiervoor is het dus nodig een doorverwijspagina Moviemeter aan te maken. Het voordeel is vervolgens dat met genoemde spellingvarianten ook eenmaal aangemaakte doorverwijspagina's kunnen vinden: heb je bijvoorbeeld eenmaal een doorverwijzing geschiedenis van moviemeter aangemaakt, dan zal een zoekopdracht naar geschiedenis van Moviemeter via regel 3 naar geschiedenis van moviemeter leiden, en vanaf daar naar het gewenste artikel geschiedenis van MovieMeter.

Soms kan dit ook in combinatie met andere typen doorverwijspagina's: heb je eenmaal een doorverwijzingCSV aangemaakt naar CSV-export, dan zal een zoekopdracht naar csv via regel 4 die doorverwijzing vinden, en daarmee toch op het juiste artikel uitkomen: een extra doorverwijspagina csv is dus niet nodig. Om het aantal doorverwijspagina's te minimaliseren is het in het algemeen handig om doorverwijzingen uitsluitend in kleine letters aan te maken: IMDb code leidt immers wel naar imdb code (één doorverwijspagina volstaat), maar imdb code niet naar IMDb code (twee doorverwijspagina's zijn nodig). Aan de andere kant kan een doorverwijspagina teveel natuurlijk nooit kwaad; het is hooguit meer werk. Als je de draad kwijt bent of je voor een spellingvariant nu wel of geen doorverwijzing moet aanmaken, voer je deze eenvoudigweg in in de zoekbox, en kijk je of je op het gewenste artikel uitkomt; zo niet, dan is een doorverwijspagina nodig.

Merk op dat al deze regels voor automatisch gevonden spellingsvarianten uitsluitend betrekking hebben op de 'OK'-knop; voor het gewoon linken naar een pagina dient de spelling en hoofdlettering altijd volledig in overeenstemming te zijn met de titel van de bedoelde pagina (met uitzondering van de eerste letter). Dus hoewel zoeken naar Mijn films automatisch doorleidt naar het artikel Mijn Films, zal een link naar Mijn films niet werken. Linken naar doorverwijspagina's is in principe wel mogelijk, maar niet wenselijk. Maak liever gebruik van 'piped links', zoals bijvoorbeeld het forum wordt [[moderator|gemodereerd]] (zie artikelen schrijven).

Zie ook