Overleg:Poster

Uit MovieMeterWiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Tutorials voor bewerken

Eigenlijk vind ik dat er ook handleidingen geschreven moeten worden over hoe je posters moet resizen. Ik weet niet of dat op dezelfde pagina kan, maar ik wil hem wel schrijven voor Photoshop. De anderen ken ik niet. --Yekezzez 15 sep 2005 20:56 (CEST)

Dat is zeker een goed idee; liefst dan ook wat uitgebreider met ook een toelichting over het wegwerken van diverse defecten. Als jij zoiets voor Photoshop schrijft, wil ik dat voor The Gimp wel doen (al zie ik dat voor MovieMeterWiki niet als prioriteit; eerst de basisfunctionaliteiten van de site maar eens goed beschreven hebben). Dat op deze pagina erbij lijkt me erg vol en onoverzichtelijk; ik zou daar aparte pagina's voor aanmaken, dus bijvoorbeeld Gebruik van Photoshop en Gebruik van The Gimp (mits je wat verder wilt gaan dan 'de knop voor verkleinen vind je in dit-en-dit menu'; anders kan het beter samen op dezelfde pagina). IrfanView is zo simpel dat het eigenlijk geen toelichting behoeft, maar eventueel kan daar ook nog wel wat voor geschreven worden. - Queto Yurlunyur 15 sep 2005 21:05 (CEST)

Ik wil best de functionaliteiten uitdiepen, maar we moeten het wel beperken tot de meest voorkomende fouten van toevoegers. Ik ken deze niet, alhoewel het croppen er vast één van is. Zou het wegwerken van vouwen ook moeten? Je(ik) gebruik daar toch wel een aantal toeters en bellen voor en lijkt mij meer wat voor de gevorderden. Jij ziet veel foutjes voorbij komen. Maak maar een lijstje met de basis dingen (als de site verder uitgewerkt is(toekomstmuziek)). Voorlopig zal ik op de nieuwe pagina een beginnetje maken met het resizen. --Yekezzez 15 sep 2005 21:51 (CEST)


Een prachtig overzicht van alle mogelijke soorten fouten vind je in het artikel Poster :p

Resizen is inderdaad het belangrijkste van alle handelingen. Verder dacht ik aan:

  • randen afknippen
  • contrast, brightness en kleuren verbeteren
  • scherper maken
  • scheefstand corrigeren
  • vouwen/logo's/etc. verwijderen

Belangrijk is dan verder niet alleen uit te leggen in welk menu je de functie kan bereiken, maar ook wanneer je wat toepast en vooral hoe de mate bepaalt waarin dit toegepast moet worden. Maar dat kan ik nu wel leuk roepen, maar het lijkt me zelf ook niet zo makkelijk om dat allemaal onder woorden te gaan brengen. Met name het laatste puntje van de opsomming lijkt me moeilijk goed uit te leggen. Terugvallen op enorme aantallen plaatjes met voorbeelden lijkt me ook niet helemaal de oplossing, al is het zonder plaatjes zeker niet te doen. Maar bekijk het van de andere kant: er is nu helemaal geen uitleg, dus alles wat je typt is mooi meegenomen :) -- Queto Yurlunyur 15 sep 2005 22:04 (CEST)

PS: Zit je die signature nou iedere keer handmatig te typen trouwens (aangezien je twee hoofdletters mist)? Die genereer je gewoon automatisch met vier tildes (~).

Dank je, ik probeer af en toe maar wat ;) en over die plaatjes: ik zou ze liever hier uploaden dan dat ik gebruik maak van externe, tijdelijke bronnen. Zie ook de tutorial van Vyvre die nu in de huidige vorm weinig nut heeft. --Yekezzez 15 sep 2005 22:27 (CEST)

'De oorspronkelijke filmposter van een film uit het land van herkomst, of een internationale filmposter met de Engelse titel.' Net als bij alt. titels, bedoelen we hier niet coproducerende landen mee, he. Ik heb de regel zelf opgesteld, maar het is wel handig als er expliciet bij staat of dit incl. of excl. posters van coproducerende landen betreft. Ik zou zeggen excl. Want films als Dogville, ik noe maar wat, zouden dan al een NL poster mogen hebben, of Fight Club een Duitse. Lijkt me niet de bedoeling. - kapp

Voorzover ik weet is die regel altijd als 'exclusief' geïnterpreteerd, maar het staat hier inderdaad nogal dubbelzinnig (te meer omdat de term land van herkomst juist specifiek op alle co-producerende landen betrekking heeft). Ik heb het er nu tussen haakjes achtergezet. - Queto Yurlunyur 18 jan 2006 17:16 (CET)